DİYARBAKIR YEMEKLERİ
Diyarbakır binyılların kadim kültürlerini barındıran tarihi bir şehir. En az 5 bin yıllık tarihi ile Mezopotamya’nın Anadolu ile birleştiği noktada, kavimlerin buluştuğu zengin kültür birikimine sahip bir yer Diyarbakır. Bu nedenle ki, bu derin zenginlik Diyarbakır yöresinin mutfak kültürünü de doğrudan etkilemiş. Dicle Nehri’nin kıyısındaki bu kadim şehir, dev karpuzları, kebapları, şaraplık boğazkere üzümleri ve sayısı bilinmeyen yemek, tatlı ve mezeleriyle Anadolu’nun en önemli “gastronomik” merkezlerinden biri konumunda.
Kentin zengin kültürü, tarih boyunca aldığı göçlerin, istilaların, Dicle kenarının bereketli topraklarında yerleşik hayata geçen toplulukların bir sonucu gibi. Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Arap, Acem vs. birçok topluluğa kucak açan bu bereketli topraklar, her kültürün yemek zevkini de beraberinde yaşattığı bir zenginliğe dönüşmüş. Öyle ki, Diyarbakır mutfağı denildiğinde içinde Kürt mutfağından bir kebabın, Ermeni mutfağından bir mezenin, Türk mutfağından bir tatlının, Arap mutfağından bir hamurişinin bir arada, damaklara layık bir sofraya dönüştüğü bir zenginlik ve kardeşlikle paylaşılan bir yemek kültürüyle…
Diyarbakır’da Doğu Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın tipik yemek kültürü olarak etli ürünler, kebaplar oldukça revaçta. Diyarbakır’ın en ünlü yöresel tatlarından kaburga dolması bunlardan sadece biri. Kaburgacı Mehmet Usta, Kaburgacı Selim Amca, Tavacı Recep Usta bu lezzeti İstanbul’da da keşfedebileceğiniz restoranlardan. Yemeklerde taze sebze yerine kurutulmuş sebzeler, patlıcan, biber, kabak, domates gibi ürünler daha çok tercih edilmekte. Zaten Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır çarşılarında kurutulmuş sebze tezgahlarının çokluğu bu yoğun tercihin bir göstergesi. Ayrıca Diyarbakır’ın ünlü üzümlerinden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler özellikle uzun kış döneminde Diyarbakır damak tadının önemli lezzetleri. Genel olarak bol yağlı, acılı, ekşili tatlara sahip olan Diyarbakır mutfağında, zeytinyağlılar rağbet görmez, bu da Anadolu mutfağının tipik özelliği…
Diyarbakır’ın önemli lezzetleri olarak şunları sıralayabiliriz:
Meftuneler (Patlıcan Meftunesi, Kabak Meftunesi, Kenger Meftunesi), dolmalar (Etli eşkili dolma (Sumaklı), Etsiz zeytinyağlı dolma), kibe mumbar, kelle paça, belluh, içli köfte, hıllorik, pıçık, sığma (sıkma), lebeni (ayran çorbası-yoğurt çorbası), duvaklı pilav, kibe kudur, keşkek, habenisk, sörün, hallez, mastav, löeel. Tatlılardan, peynirli kadayıf, revani, zingil, halbur hurma…
Meftuneler (Patlıcan Meftunesi, Kabak Meftunesi, Kenger Meftunesi), dolmalar (Etli eşkili dolma (Sumaklı), Etsiz zeytinyağlı dolma), kibe mumbar, kelle paça, belluh, içli köfte, hıllorik, pıçık, sığma (sıkma), lebeni (ayran çorbası-yoğurt çorbası), duvaklı pilav, kibe kudur, keşkek, habenisk, sörün, hallez, mastav, löeel. Tatlılardan, peynirli kadayıf, revani, zingil, halbur hurma…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder